Bachata – vznik, původ a historie

Bachata je v současnosti jedním z nepopulárnějších tanců, nejen ve světě, ale i u nás v České republice. Víme však odkud pochází, jak vznikla? Odpovědi na tyto otázky, bohužel, nezná ani česká Wikipedie.

Historie tohoto romantického tance začíná někdy na počátku 20 století v Dominikánské republice. Původně slovo bachata vyjadřovalo spíše zábavu, setkání, oslavu. Bylo synonymem slov fiesta (oslava), música (hudba), amigos (přátelé), familia (rodina), baile (tanec) a juerga (flám).
Bachata vznikla spojením několika tanců, mezi těmi nejvýznamnějšími: bolero, pasillo, son cubano, huapango, merengue, guaracha.

Zpočátku opovrhovaná, nyní kulturní poklad

Na úplném počátku nebyla bachata, jako hudba i tanec, vyššími vrstvami moc dobře přijímána a byla považována za nemorální. Mnohdy také nazývána s despektem jako “música de amargue” (doslovný překlad: trpká, hořká hudba).

Vzhledem k politickému režimu tehdejší Dominikánské republiky byl dlouhou dobu celý hudební průmysl monopolizovaný a tento nový styl, tehdy spíše nazývaný “bolero campesino” (venkovské bolero), tak neměl šanci prorazit.

Změna přišla po smrti diktátora Rafaela Trujilla v roce 1961, kdy v Dominikánské republice došlo k velkým změnám a bachata se postupně začala dostávat do popředí zájmu. Od tohoto okamžiku se začala první generace “bachateros sjíždět do hlavního města a nahrávat hudbu, které se začalo říkat bachata.

Za průkopníka je považován José Manuel Calderon se svými singly “Borracho de amor” a “Que será de mi (Condena)”. Mezi další slavné hudebníky té doby pak patří Luis Segura, Rafael Encarnación, Tommy Figueroa nebo Bernardo Ortíz.

Po několika letech, kdy zájem o tento styl hudby a tance trochu upadával, přišel poměrně zásadní zvrat. Postaral se o něj Juan Luis Guerra se svým albem Bachata Rosa. Díky němu se bachata dostala do zemí jako Německo, Španělsko, Holandsko, Spojené státy a mnoho dalších.

Následuje generace hudebníků, kde mezi těmi nejznámějšími najdeme například jména: Anthony SantosRaulin RodriguezTeodoro ReyesFrank ReyesZacarías Ferreira a známé skupiny jako Xtreme Aventura.

Tato skupina hudebníků, původním jménem grupo Tinelleres, vznikla roku 1994 v New Yorku, ve čtvrti Bronx. V roce 1999 si pak změnila jméno na Aventura a velmi rychle si získala fanoušky po celém světě. Především svým songem Obsesión.

Členů skupiny bylo 5, Anthony Santos “Romeo”, Judy Santos, Henry Santos, Max Santos a Lenny Santos a všichni žijí ve Spojených státech, jejich rodiny pochází z Dominikánské republiky.

Skupina se rozpadla v roce 2011 a každý z členů šel jinou cestou. Nejznámějším se stal Romeo Santos, který se vydal na sólovou dráhu a doteď sklízí jeden úspěch za druhým.V současnosti bachatovému hudebnímu světu dominují zpěváci jako Prince RoyceDani JDaniel Santa CruzVicky CorbachoEphrem J.

Vývoj bachaty jako hudebního stylu i tance se zde nezastavil. Postupně vznikla např. Bachata Moderna nebo Bachata Sensual, které se od té původní podstatně liší. To je ale už na další článek. 🙂

Zdroje:

https://historia-biografia.com/historia-de-la-bachata/
http://educando.edu.do/articulos/docente/origenes-de-la-bachata/
http://iasorecords.com/es/musica/historia-de-la-bachata
http://supermixradio.net/historia-y-origen-de-la-bachata/
https://sientelbaile.com/historia-origen-bachata/

Chcete se s někým o článek podělit? Sdílejte.

„Tanec je pro mě vášeň na celý život a neskutečně mě baví ji šířit dál.“

Starší příspěvky