Kontroverzní vztah Bachaty a Tanga

Jednoho dne se potkala energická Dominikánka Bachata s argentinským elegánem Tangem a i přes všechny kulturní rozdíly si celkem padli do noty. Okolí jim zpočátku moc nevěřilo. Vždyť jsou každý úplně jiný! A víte, jak to skončilo? 🙂


Tance se od sebe liší svým původem, historií a vývojem, a snad všechny tance se postupem času vyvinuly v několik různorodých stylů. Věřím, že každý tanečník má ten svůj oblíbený, na který nedá dopustit.

Za svůj život jsem vyzkoušela mnoho různých tanců a nyní zpětně vidím, že každý z nich ve mně zanechal nějakou stopu. Každý mě něčemu naučil a pomohl mi stát se o chlup lepší tanečnicí, než jsem byla.

Tanec je z velké části o tom, jak dokážete pracovat se svým vlastním tělem. Vyhledáváte-li nové podněty, učíte se nové pohyby, zkoušíte jiný rytmus, dáváte si ten nejlepší trénink.

Otázka tedy zní, jaký bude ten další tanec? Tak jako já dokážu mluvit nadšeně o bachatě, jiní mluví o tangu. To vám to pak nedá a rozhodnete se zjistit, co je vlastně na tom tanci tak úžasného.

Toto je pan Tango, seznamte se!

První hodiny jsem se cítila, jako když tancuji poprvé v životě. Obyčejná chůze se ukázala jako ten největší problém. Oprostit se od všech tanečních pohybů, které si mé tělo snad nadobro zapamatovalo, soustředit se na vedení partnera a přestat lítat myšlenkami jinde, mě přivedlo na pokraj zoufalství, že jsem několik dní nemohla spát.

Tango je náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Vyžaduje koncentraci, uklidnění, uvolnění, vnímavost a empatii. Ten pocit, když cítíte, že už se svým tanečním partnerem „nebojujete“, ale naopak tančíte spolu a s lehkostí, za tu dřinu stojí.

Pro mnoho lidí není tango atraktivní. Pokud ho ale nezkusíte, tak nepochopíte. Já vnímám tango jako tanec, kde výrazně více emocí, pocitů, pohybů zůstává pouze mezi partnery a nejsou okolím viditelné.

Byla to láska, vzniklo Bachatango. Jak dlouho jim to vydrželo?

Tance se vždy míchaly a vznikaly tak nové. Sama bachata je toho důkazem. V případě bachatanga mám ale osobně trochu problém, a asi nejsem jediná. Tento styl se ve světě příliš velké obliby nedočkal.


Jedná se o typ bachaty, který zahrnuje určité prvky z tanga, ty jsou ale spíše stylingové a s podstatou tanga nemají až tak moc společného. Co mi ale naopak smysl rozhodně dává je přenesení některých tangových praktik do světa bachaty a jiných tanců.

Co se Bachata od Tanga naučila?

Z vlastní zkušenosti si myslím, že jsou 4 věci, které si mohou bachateros odnést z lekcí argentinského tanga.

1. Práce s vlastním tělemAbyste byli schopni si dobře zatancovat musíte nejprve perfektně znát své tělo a umět s ním pracovat. Perfektní držení, stabilita, rovnováha, to vše je nezbytný základ, kterým si musíte projít. Pokud si ale tímto peklem jednou projdete, bude se vám to hodit nejen v tanci, ale i v běžném životě.

2. Vnímání tanečního partnera

Abychom si získali respekt a uznání, snažíme se v bachatě (a nejen tam) vypadat co nejlépe a přitom zapomínáme, že je to tanec párový a taneční partner je ten, komu bychom měli věnovat pozornost. Tango vás naučí vnímat nejen pohyby vašeho tanečního partnera, ale i jeho emoce.

Zpravidla tančíte s jedním partnerem více tanců, abyste měli možnost se navzájem poznat a „napojit“ se na sebe. Když s někým tančíte tango, tak je ta osoba v tu danou chvíli pro vás celý svět a na ničem jiném nezáleží. V tangu se oproti ostatním tancům více dbá na techniku vedení a následování.

Jakmile se naučíte pracovat s vlastním tělem, přichází okamžik, kdy se musíte naučit tančit i s někým dalším. Bez vzájemné snahy to nepůjde. Naučte se vedení a následování v tangu a v ostatních tancích jako když to najdete.

3. Respekt vůči ostatním párům

Součástí výuky tanga je velmi kladen důraz na pravidla pohybu na parketu, tak aby se páry navzájem neomezovaly a neohrožovaly. Jedná se o pravidla správného vstupu na parket, přizpůsobení rychlosti pohybu po parketu či uzpůsobení pohybů při větším počtu tancujících. Kéž by to tak platilo na všech tančírnách.

4. Společenská pravidla

Tančírnám se v tangu říká milongy a ty mají svá specifická pravidla. Ačkoli si podobný koncept na tančírnách bachaty a salsy nedokáži představit, některá pravidla by neuškodilo dodržovat i tam. Jeden příklad za všechny. Na milonze ženy většinou sedí okolo parketu. Výzva k tanci přichází od leadra, který se pohledem s danou ženou setká a naznačí zájem. Žena má pak možnost zájem opětovat nebo pohledem uhnout jako náznak nezájmu. Tento způsob jednoduše umožňuje vyhnout se veřejné potupě v případě odmítnutí. Milongy jsou jednoduše důkazem toho, že dobré mravy ještě naštěstí nevymřely.

ak jste asi již zjistili, vztah slečny Bachaty a pana Tanga nemá zrovna „happy ending“. Co je ale důležité, nerozešli se ve zlém. Ba naopak, oba si z toho něco odnesli. 🙂

Chcete se s někým o článek podělit? Sdílejte.

„Tanec je pro mě vášeň na celý život a neskutečně mě baví ji šířit dál.“

Starší příspěvky