Jak protančit celou noc na podpatcích bez bolesti?

Podpatky jsou pro tanečnice často noční můrou. V první řadě je ze začátku těžké si na ně zvyknout a chvíli trvá, než se na nich dokážeme pohybovat s elegancí. A v druhé řadě je tu ta neskutečná bolest, která nás v polovině noci donutí je odhodit do kouta a vyměnit za tenisky. Nechápavě pak koukáme na tanečnice, které i ve 4 ráno zavírají párty na vysokých podpatcích a bez známky bolesti.

K čemu vlastně podpatky?

Mezi taneční boty samozřejmě řadíme i ty bez podpatku a záleží jen na nás, v čem se cítíme lépe. Většinou, a to především ve chvíli kdy s tancem začínáme, je pro nás pohyb na podpatcích spíše utopií, i když se nám to tak moc líbí. Tanečnice s podpatky vypadají jednoduše mnohem elegantněji.

Nicméně bych tu ráda zmínila, že boty s vysokými podpatky nemají v tanci jen estetické důvody. Například já osobně při tanci v páru preferuji podpatky. Díky posunutí těžiště těla se mi mnohem lépe tancuje a mám větší jistotu v otočkách. Boty se však nesmějí příliš klouzat po podlaze a musí perfektně sedět na noze. Lady styling je v tomto ohledu o něco složitější, musíte se více soustředit na stabilitu a zpevnění těla, ale jakmile si zvyknete, pomůže vám to posunout vaše taneční dovednosti zase o něco výše.

Kdy je čas investovat do tanečních bot?

Ať už začínáte s tancem či jinou aktivitou, určitě nechcete ihned investovat tisíce korun do vybavení a v případě tance to rozhodně není potřeba. Pokud se mu ale začnete věnovat pravidelně, třeba i několikrát týdně, a víte, že vás tahle vášeň ani za několik měsíců či let neomrzí, určitě nastala ta správná chvíle zamyslet se, v čem tančíte.

Nejenže chcete vypadat na parketu úchvatně, pro dámy to platí obzvlášť, ale zároveň se chcete cítit pohodlně, abyste mohly tančit jak nejlépe umíte. Bohužel, často se zapomíná na zdravotní hledisko, kdy nesprávně zvolené boty či oblečení mohou způsobit zranění nebo nějaké dlouhodobé potíže. Vhodně zvolená taneční obuv vám pak zajistí správnou oporu při pohybu a vaše tancování získá úplně nový rozměr.

Jak se taneční boty liší od těch normálních?

Zde jsem si šla raději pro odborný názor k Monice Bolgáčové z Latinky.sk. V čem vidí rozdíly mezi tanečními a civilními botami?

Na první pohled vypadají taneční boty velmi podobně jako klasické, civilní boty. Při bližším prozkoumání ale zjistíte, že je v nich podstatný rozdíl, především v použitém materiálu. Taneční boty jsou mnohem měkčí, jsou vyrobeny z materiálů jako například kůže, semiš a satén, které se velmi snadno a rychle přizpůsobí tvaru nohy. Pokud jsou boty zvoleny velikostně a tvarově správně, nikdy vám nezpůsobí žádné puchýře.

Avšak i mezi tanečními botami najdeme rozdíly. Boty určené pro profesionální tanečníky mají velmi měkkou a tenkou podešev tak, aby bylo možné maximálně propínat špičky. Boty určené na “social dancing” mají pak podešev o něco tlustší a měkkou, aby zajistily maximální pohodlí i při několikahodinovém tanci.

Z hlediska bezpečnosti je také potřeba dát pozor na zapínání a podpatek bot, v civilních botách, které nedrží pevně na noze, může snadno dojít k výronu nebo jinému zranění. Důležité je i postavení podpatku, ten nesmí být ani moc vepředu, ani moc vzadu. Špatně situovaný podpatek může při našlápnutí uklouznout. Někdy se dokonce stává, že je na spoj podpatku a boty vyvinut takový tlak, že se jednoduše zlomí.

Jak a kde vybrat?

Výběr tanečních bot není rozhodně záležitost na pár minut a už vůbec bych nedoporučovala jej provádět online. Boty vám musí jednoduše sedět jako druhá kůže a je nutné je pořádně odzkoušet. Kvalitní taneční boty nejsou levnou záležitostí, ale jsou výbornou investicí. Při správné péči vám vydrží i roky.

Co se týče výšky podpatku Monika doporučuje boty se 7cm podpatkem, což je takový standard. Pokud ženy nejsou na podpatky vůbec zvyklé, mohou sáhnout po 6cm podpatcích. Nižší by však už nedoporučovala, jelikož by to bylo na úkor vzhledu. Výjimkou jsou boty pro děti.

Nejčastěji tanečnice kupují boty tělové nebo černé, aby se hodily k jakémukoli outfitu. Kdo se ale nebojí má možnost vybírat i z mnohem odvážnějších modelů.

Největší výběr a zároveň pomoc najdete ve specializovaných obchodech s taneční obuví. Těch ovšem není zas až tak moc. Další možností je využít tzv. Trunk show. Ty většinou probíhají v rámci tanečních akcí, hlavně festivalů. 

Pokud potřebujete poradit s výběrem bot, a případně i některé modely od Latinky.sk vyzkoušet, napište mi zprávu. 🙂

Chcete se s někým o článek podělit? Sdílejte.

„Tanec je pro mě vášeň na celý život a neskutečně mě baví ji šířit dál.“

Starší příspěvky