Tajemství úspěšných tanečnic

Zařadila jsi se do skupiny holek, pro které se tanec stal neoddělitelnou součástí života a zajímá tě, co stojí za úspěchem tvých oblíbených tanečnic? V tomto článku jsem sepsala tipy a zkušenosti, které se mi podařilo za můj taneční život posbírat a nebudou chybět ani rady známých tanečnic – Pavla Lužná, Nora Kocsis, Veronika Matušková, Jitka Hůlková, Diana Dee Reggaetonera, Sisa Hodosiová, Saška Sedláková.

.

Pojďme se nejdříve podívat na tanec z pohledu leadera. Naučit se správně vést je opravdu dřina. Nejenže musíte zvládnout zkoordinovat své pohyby, ale zároveň i sledovat pohyby své partnerky, vnímat hudbu a vše co se děje kolem. 

Trvá to měsíce, než si zatancujete relativně bez stresu a začnete si tanec opravdu užívat. Myslím, že je tedy na místě si občas připomenout, že to ti leadeři nemají vůbec jednoduché. Pokud jste si ještě nezkusily roli leadera, určitě vyzkoušejte, není lepší cesta jak porozumět párovému tanci.

Někdy se může zdát, že role followera je mnohem jednodušší. Často si to myslí pánové-leadeři a, bohužel, někdy i samy ženy-followerky. Velmi zjednodušeně řečeno, nemusíme si pamatovat žádné figury, prostě se „jen necháváme vést“. Ono je to ale celé trochu složitější a ve skutečnosti ani sebelepší leader neodvede špatného followera.

Myslím, že mnohé z nás, především pokročilé tanečnice, se dostaly do bodu, kdy je přestaly kurzy bavit. Učení nových figur jednoduše už nedává smysl, když si je stejně nemusíme pamatovat, a trpělivost někdy ztrácíme i na tančírně. Jak ale víme, že jsme dobrými followerkami?

Pokud se chcete opravdu stát dobrou tanečnicí musíte na sobě neustále pracovat a nenechat veškerou práci na leaderech. Toto jsou praktické tipy, jak se posunout ještě dál.

Pracujte na technice pohybu

Ačkoli to asi není rada, která vás potěší, taneční pohybová průprava je základ. Abychom mohli dobře tancovat v páru je nutné v první řadě umět pracovat s vlastním tělem. Často se v tanci řeší styling, ale reálně je styling spíš takovou třešničkou na dortu vašeho tanečního projevu. To, co potřebujete mít zvládnuté nejdříve je technika tancování. To zahrnuje správné držení těla, rovnováhu, zpevnění, techniku toček a různé pohyby jako jsou izolace, vlny apod. 

Častokrát holky nezvládají ani správnou chůzi na podpatcích natož tanec. To vše obnáší mnoho práce, ale v závěru to tvoří ten pevný základ, na kterém můžete stavět. Je to jako byste chtěly začít krasobruslit bez toho aniž byste se naučily bruslit. 

Otázkou nyní je, kde se toto všechno naučit. Z vlastní zkušenosti si myslím, že je spousta aktivit, které vám k tomu dopomůžou. Nejen cílená taneční průprava, ale i různé jiné fyzické aktivity jsou klíčem k úspěchu. 

Zpevnění těla, flexibilitu a rovnováhu vylepšíte například při józe. Tou nejlepší průpravou vůbec je pak bezesporu balet. Balet bolí, ale jakmile přežijete těžké začátky, jste připravené na cokoli. Ne nadarmo se používá při přípravě v mnoha vrcholových sportech, nejen v tanci. 

Snažte se porozumět technice vedení

Ve chvíli kdy zvládáte tanec bez partnera, jste na nejlepší cestě stát se i dobrým followerem. Nicméně nelze opomenout, že schopnost následování je také třeba trénovat. Nejlepším způsobem je jednoduše tančit, a to s různými partnery. 

I přesto, že máte vychozené kurzy, nezapomeňte se vzdělávat. Vyzkoušejte různé lektory, dají vám nové podněty, tipy, které vám umožní lépe pochopit techniku vedení. Pokud je vám vaše město malé, doporučuji jednou za čas vycestovat. Tanečních workshopů či rovnou festivalů je mnoho a poznáte tak nový rozměr tance.

Zkoušejte nové věci

Řekla bych, že možností, jak se rozvíjet je nekonečně mnoho. Pokud cítíte, že jste se zasekly a už se v tanci neposouváte dál, hledejte nové výzvy. 

Výzvou může být naučení se nového tance nebo třeba nacvičení choreografie pro vystoupení. Vystoupení je jednou z nejlepších možností, jak zapracovat na svém tanečním projevu. Natáčejte se na video a zaměřte se na nedostatky. Vystupování před lidmi vás pak zbaví trémy. 

foto: Dancing Brno

Starejte se o sebe

Kdo mě zná, tak si teď asi říká: „to je ta pravá, kdo něco takového radí“. Uznávám, dost často se nechám tancem unést (však ten pocit určitě znáte) a zapomenu na únavu i bolest. Regenerace je ale důležitá a kdybych mohla zpětně udělat něco jinak, určitě bych věnovala více času například uzdravení po zranění kotníku.

Někdy je dobré si připomenout, že bez fungujícího těla si prostě nezatancujete. Tanec je velmi komplexní pohyb zatěžující svaly i klouby. Pro tanečnice jsou pak pravděpodobně největší bolestí podpatky. 

Taneční boty na podpatku jsou krásné, ale pro chodidla, nohy i celé tělo představují nepřirozenou zátěž a někdy mohou způsobit i deformaci chodidla. Své taneční boty proto vybírejte pečlivě a správně se o ně starejte (jak na to se dozvíte v příštím článku). 

Po každém delším tancování pak nezapomeňte na protáhnutí a zaměřte se na lýtka, aby se nošením podpatků nezkracovala. Chodidla si promasírujte a jednou za čas neuškodí ani ruka profesionála.

Já osobně nedám dopustit na roller, což je cvičební pomůcka, kterou snadno uvolníte ztuhlé svaly. Inspirace zde.:)

Poslední, ale nejdůležitejší bod: nikdy nezapomeňte, že tancujete pro radost. 🙂

A teď si přečtěte, co vám radí ty nejzkušenější tanečnice!

Otázka: Co bys poradila holkám, které se chtějí stát dobrými tanečnicemi/followerkami​?

Pavla Lužná

Tanec je sport jako každý jiný. Kdo chce být dobrým tanečníkem, musí se postarat, aby jeho tělo bylo na tanec dobře připraveno. Toho lze dosáhnout jakoukoliv pohybovou aktivitu, cokoliv, co procvičuje svaly a zvyšuje pružnost těla, je pro tanec velmi přínosné. Vychodit několik úrovní daného tance je tedy samozřejmě podmínkou jak se tanec naučit, ale neznamená to, že se člověk automaticky stane dobrým tanečníkem.

No a pak je samozřejmě potřeba co nejvíce trénovat na tančírnách, s různými partnery různých úrovní, vyzkoušet si opačnou roli atd. Pokud se jedná o párové tancování, pak jsou zde ještě další aspekty úspěchu, tedy jak se stát nejen dobrý tanečníkem, ale také oblíbeným partnerem. Je potřeba pracovat na svojí schopnosti a citlivosti vedení či následování a také celkově na svém zevnějšku. 😉

Nora Kocsis

How to become a good follower? 🙂 First of all, be always patient with yourself and with your dance partners (!), especially at the starting phase of learning. Don’t compare yourself to others with more years of experience, try to develop your own style, discover your own feeling of the dance. Understand what it gives & means to YOU! Social dancing is joy, so choose the happiness. Smile, enjoy the movement & the music, even during the basic steps. Never stop improving yourself. Practice, experiment, let yourself be inspired. 🙂

Ladies, dance with confidence, with ATTITUDE! Believe in yourselves! Couple dancing is a playful game, showing the male & female roles so believe that you’re that irresistible woman who the man wants (But please be careful, don’t mix it with arrogance ;))

And now, enough words… Just go out there and enjoy it, Beautiful! 😗

Veronika Matušková

Dlho som dámam odporúčala hlavne tréning techniky a práce s telom, je to to, čo sa nám obvykle páči na výnimočnej tanečnici, hoci to nevieme presne pomenovať. Nedávno som ale od leaderov dostala zaujímavú spätnú väzbu. Donútila ma zamyslieť sa, kto je skutočne dobrá tanečnica a doplniť svoj doterajší názor.

Nezáleží až tak na technike a dobrom pohybe tela. Záleží na tom, či je tvojím cieľom trénovať alebo sa baviť. My rozdiel vnímame – tanečnica s úmyslom trénovať má sústredený výraz a v tvári jej čítame odraz chýb, ktoré urobíme. Naproti tomu tanečnica, ktorá sa prišla baviť, má uvoľnený výraz tváre bez ohľadu na našu úroveň a úprimne sa usmieva aj pri treťom základnom kroku za sebou. Tanečnicu s úmyslom trénovať máme radi na hodinách, ale na párty nám s ňou stačí jeden tanec. Tam je naším snom tá s úmyslom sa baviť.

Dámy, tanec je kontinuálne učenie sa. Netýka sa ale len variácií a techniky pohybu, ale aj sociálnych zručností, vnímania a vyjadrenia samej seba. Ide hlavne o zdieľanie vášho nadšenia! A nakoniec malá rada – názor tanečných partnerov je skutočne prínosom, nebojte sa spýtať. 🙂

Jitka Hůlková

Dobrá tanečnice je dle mého názoru nejen ta, která je technicky výborná tanečnice, měla by to být i bytost, se kterou je radost tančit. Příjemná a usměvavá, progresivní a zároveň vnímavá, ambiciozní ale i naslouchavá bytost. Také by měla umět být sebekritická, ale naučit se sama sebe i pochválit za progres. 

Spousta lidí neslyší rytmus, nechápe hudbu, někdo ji cítí tak moc, že neumí technicky rozebrat kde a co jak má být a zopakovat jednu věc dvakrát stejně. Každý bojuje s něčím trochu jiným. Někdo tomu musí dát více energie někdo méně, ale talent nikdy nepokryje celé taneční umění, vždy je to dlouholetá dřina. 

Co bych poradila, aby dřina nesla ovoce? Vytrvat, tvrdě a soustavně makat to znamená praktisovat a praktisovat, učit se od různých zdrojů, dělat si vlastní úsudek, bavit se s tanečníky a tanečnicemi mezi sebou, ale také s učiteli, ptát se na feedback a zároveň ho dávat. A užívat si to a prožívat. Nic nejde tak, jako když to myslíme opravdově.

Nejlépe se nám tančí, když se cítíme komfortně a přitažlivě. Proto je důležité i jak se oblékneme, nalíčíme nebo učešeme. Které boty si obujeme. Buďme své a originální.

Diana Dee Reggaetonera

dee reggaetonera

Tanečnici, ktorá by sa chcela tancu venovať profesionálne by som poradila : 
Nemala by ti chýbať úcta, láska k tancu a viera. Mne na reggaeton kedysi hovorili „dávam jej 2 mesiace“ a už na mňa boli zvedaví v 12 krajinách. Kto by to povedal?mnohí nie:) Teda ak je ti ťažko, neskladaj si ružové okuliare len preto, že sa niekto snaží vysvetliť ti, čo všetko nemôžeš, lebo to sú tí, ktorí často vedia menej než ty. Ty snívaj a rob čo cítiš, že je pre teba nevyhnutné. Daj si štuple do uší a nestrácaj energiu porovnávaním, víťaziť by mal každý sám nad sebou. Daj si šancu a život sa už o teba postará. Positive vibes only❤

K followingu na party: V párovom tanci sa dá krásne čítať osobnosť. Je to výmena energií tak opatrne, čo vysielaš. Neboj sa usmiať, keď sa niečo nezadarí, je to zábava. Pozri sa mu do očí, nehryzie a nesnaž sa uspokojiť každého, kto sa na teba pozerá, zbytočnosť, ty sa predsa bavíš.. Nemáš na to čas, ok? 🙂 neboj sa skúšať! ja som v salse samouk, kurzy som nenavštívila, takže som sa učila za jazdy. Vidím, skúsim, padnem… Neva, znova. Nebrať sa tak vážne je tiež dobrý krok k spokojnosti. Určite tiež treba chodiť na tančiarne praktizovať. Keď chodím menej, telo sa pomalšie prispôsobuje partnerom. Netreba podceniť prípravu:)

S láskou Diana Dee Reggaetonera 

Sisa Hodosiová

Ako už bolo v položenej otázke vidieť, pre mňa sú to dva rozdielne princípy… nie každá výborná tanečníčka je výborná folowerka a naopak. A keď sa tieto dve veci spoja, je radosť nielen sa na to pozerať, ale je to užívanie v tancovaní 😉
neustále sa vzdelávať, trénovať a byť otvorená novým možnostiam… k získaniu techniky, flexibility a všestranosti … kondično-koordinačné schopnosti. 😉
Followerka:
párové tancovanie je komunikácia a pôžitok dvoch ľudí v rovnakom čase a priestore… nestylujem za každú cenu, ak mi chlap na to nedáva priestor, nezaujíma ma okolie (čiže kto na mňa pozerá …), ale venujem sa plne partnerovi a pozerám na neho. A ak chcete urobiť dojem nedokajzujte mu, že niečo nerobí dobre a usmejte sa na neho… každý chlap to má rád :wink:… ide o tancovanie dvoch ľudí, nie o sólové tancovanie jedného. 🙂

Saška Sedláková

Tanec je drina, odriekanie, dlhé tréningy…to je pravda. Je to zábava, radosť, komunikácia…aj to je pravda. Je to všetko, čo chceš, aby to bolo. Môže to byť zdroj šťastia aj zdroj smútku. Tanec je vlastne odrazom Teba. Porovnávanie sa, dokazovanie si niečoho, nespokojnosť so sebou, pocit nadradenosti…to všetko tanec negatívne ovplyvňuje.
Ako sa stať dobrým tanečníkom? Neviem. Viem ako milovať tanec a užívať si ho a skrz neho aj svet.
1. Uctievaj hudobníkov za to, že Ti to celé umožnia. 2. Študuj s láskou a pokorou. Hraj sa, zisťuj prečo, pýtaj sa, choď za koreňmi. 3. Nikdy nie si na konci štúdia. Skutočne nie. Môžeš ale byť v každom momente najlepší ako si bol. S ohľadom na to, čo práve žiješ. A stále sa vracaj s základom, lebo na tenkých nôžkach impérium nevystaviaš. A aj Tvoj učiteľ má právo nevedieť. Nezabúdaj, že ani jeho cesta nekončí. 4. Buď úprimný. K sebe aj okoliu. 5. Maj sa rád a chovaj sa tak k svojmu telu. Ak niečo pri párovom tanci bolí, niekde bude problém. Dostávame sa k bodu 2….študuj. Keď si osvojíš techniky a budeš vedieť kde došlo k omylu, pomôž iným. Ak si pomôcť nedajú, ochráň sa. Môžeš povedať nie!

Skrz tanec hovoríš….dávaj pozor na to, čo svetu prejavuješ. Je z neho vidieť arogancia, je z neho vidieť problém s egom. A ten, ktorý hovorí tou istou rečou ti krásne uvidí do duše. Tak si tú dušu urob peknou, aby aj ten tanec za niečo stál 🙂.

Pro více informací ze světa tance mě sledujte na sociálních sítích. 🙂

Chcete se s někým o článek podělit? Sdílejte.

„Tanec je pro mě vášeň na celý život a neskutečně mě baví ji šířit dál.“

Starší příspěvky